اميدواريم براي دگمه پيدا شده (سنگ قبر) کت و شلوار (سرزمين) ندوزند:
سنگ قبر منحصر به فردي به خط ارمني قديم در زنجان خوانده شد
سنگ نوشتهاي (سنگ قبر) به خط ارمني قديم كه سه سال پيش در سلطانيه پيدا شده بود پس از مطالعه خوانده شد. به گفته كارشناسان نمونه چنين سنگ نوشتهاي تا كنون ديده نشده است و به همين علت احتمالا به فرد متوفي خواصي تعلق داشته است. (عجب, در کجا ديده نشده است؟ پس چگونه شناسائي شده و تشخيص داده شده و ترجمه شده است؟)
“پرستو قاسمي اندرود”، مسئول پروژه هاي مطالعه سنگ نوشته هاي تاريخي استان زنجان در اين باره گفت:« بنا به اظهارات يكي از اهالي سلطانيه در تابستان 1383 قطعه سنگ نوشته دار كه در اراضي عباس آباد سلطانيه نمايان شده بود به مجموعه تاريخي سلطانيه منتقل شد.»
وي افزود: «اين كتيبه سنگي به ابعاد 8 × 47 × 69 سانتي متر داراي 5 سطر نوشته به صورت برجسته است. اطلاعات جمع آوري شده از اين سنگ در اختيار “هويك ميناسيان” نويسنده، محقق و مترجم قرار داده شد و وي نيز نتايج مطالعه خود را چنين اعلام كرد كه سنگ نوشته فوق سنگ مزار به خط و زبان ارمني قديم به نام “گرابار” است و طبق تاريخ رمزي كه با حروف تنظيم شده سال 773 از تقويم قديم ارمني را نشان مي دهد.»
به گفته اين محقق و مترجم ارمني اين تاريخ برابر با سال 1324 ميلادي است و مربوط به دوره ايلخاني است. متن نوشته شده عبارتست از: “عيسي يگانه مولود از پدر، هنگاميكه زمانش فرا رسيد و بازگشت فرمودي روح خفته مرحوم ……. را به ياد آور.”
اين محقق تاكيد دارد كه متن نوشته شده روي سنگ را نخستين بار است مشاهده ميكند و مشابه آن را در هيچ جاي ديگر نديده است؛ و احتمال مي رود متوفي شخص خاصي بوده باشد.
در اين سنگ نوشته ها تنها دو حرف اول نام متوني ( الف و خ ) خوانا بوده و ساير حروف از بين رفته است.
در اين حال “فرهنگ فرخي”، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان در اين خصوص گفت: «مطالعه و مستندسازي آثار تاريخي موجود در استان زنجان موضوع مهمي است كه در برنامه اولويتي سازمان قرار داده شده است. از جمله اين برنامه ها مطالعه و مستندسازي سنگ نوشته هاي تاريخي استان است كه پايه و اساس مواد فرهنگي موزه سنگ نوشته هاي استان را كه در آينده نزديك راه اندازي خواهد شد غني مي سازد.(و باز هم اميدواريم مطالعه و مستند سازي به قيمت ارمني يا فارس سازي آذربايجان نيانجامد٫ به نام پدر٫ پسر و روح القدس! آمين)
اين سنگ نوشته به عنوان يكي از اسناد ارزشمند استان شناخته و در دفتر آثار تاريخي استان زنجان به ثبت مي رسد. (يعني اين سنگ چند صد ساله! از خود زنجان هم ارزشمندتر است؟)chn
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home